Casa ON

La urbanització Blancafort és un conjunt residencial de baixa densitat que dóna continuïtat a unes instal·lacions esportives fundades el 1970, en un indret envoltat de natura i situat a un quilòmetre del casc urbà de la ciutat de Reus. Conté unes cent parcel·les, pràcticament totes amb cases unifamiliars, amb carrers drets i plans que tanquen illes regulars. Una rambla ben plantada i cuidada, mostra una terra fèrtil i agraïda, i confereix al conjunt un aspecte de ciutat-jardí. Les cases existents, excepte algunes excepcions més contemporànies, són estèticament semblants, ocupen una bona part de les parcel·les i estan construïdes amb materials tradicionals.

 

La parcel·la on s’emplaça la Casa ON està situada a l’extrem sud de la urbanització, en un àmbit situat a l’inici d’un dels carrers, que presentava inicialment dos solars sense edificar, sensiblement deslligats del teixit residencial i visualment molt connectats amb l’entorn. Especialment alliberat de les edificacions veïnes hi tenim la parcel·la objecte d’aquest projecte, on tres de les quatre cares connecten amb un entorn no edificat verd o cultivat agrícolament, majoritàriament amb orientació sud-est / sud-oest. Per contra, la forma trapezoïdal del terreny  i la regulació urbanística limiten l’àrea on es pot ubicar l’edificació. 

 

El programa de l’habitatge havia d’integrar usos familiars i una consulta professional, on cadascun dels quals havia de tenir un accés exterior propi, alhora que s’havia de generar una connexió interior entre ambdós usos i una separació de les connexions visuals amb els espais no edificats de la parcel·la, de manera que les estances del programa familiar i la zona professional ni es miressin directament, ni compartissin visuals interiors-exteriors. 

 

En resposta a les premisses i anàlisis inicials, la Casa ON proposa una implantació volumètrica amb quatre façanes clarament diferenciades: les dues que donen a veí i al carrer presenten un caire llis, opac i amb les obertures mínimes i necessàries, mentre que les dues amb orientació sud-est / sud-oest proposen retallar i emmarcar el paisatge que les envolta, adoptant un caràcter orgànic i una disposició volumètrica que integra buits, plens i diversos elements d’arquitectura solar passiva. 

 

En planta baixa es situa la zona de dia, l’habitació de convidats, el garatge i l’àrea professional, de manera que cadascun d’aquests espais connecti amb el jardí exterior d’una manera única, tot preservant les visuals entre aquests diferents espais, que si bé estan en la mateixa planta, poden funcionar de manera autònoma, sense interferir els uns amb els altres. El mateix succeeix en la planta superior, on la zona de nit proposa per a cadascuna de les quatre habitacions una visual i orientació diferenciades. 

 

La casa articula la seva estructura vertical de circulació mitjançant l’escala, que a l’interior n’esdevé la protagonista principal. Es situa en un indret específic i concret per a que la connexió entre les dues plantes es dugui a terme en el punt òptim i de manera que aquesta participi de les àrees de circulació, que s’han minimitzat el màxim possible. Es completa el programa de l’habitatge amb una terrassa transitable en planta primera i una segona terrassa-mirador en planta coberta, des de la qual es pot veure diferents fites característiques visuals de l’entorn, tals com la serralada prelitoral. 

 

La volumetria s’ha construït mitjançant una estructura mixta de formigó i acer, sense alterar la topografia original. A l’exterior de l’habitatge, s’ha optat per una materialitat final mitjançant l’aplicació de materials amb tècniques de fabricació i aplicació tradicionals tals com el morter de calç, l’acer i la fusta. Pel que fa als espais no edificats, aquests s’han pavimentat el mínim possible en les zones més properes a la casa, i pel que fa a la resta s’han destinat a espais verds enjardinats o destinats al cultiu d’hort. A l’interior de l’habitatge s’ha apostat per una materialitat que cerca una sensibilitat que permeti copsar i experimentar la plasticitat, la comoditat, l’experiència del tacte i de la intimitat, detall a detall. En aquest sentit, es cerca generar vida en aquesta casa mitjançant una experiència espacial i corporal que permeti als seus usuaris habitar una llar que els cuidi i els generi pau interior, relaxament mental i un ambient específic. Per aquest fet, la fusta pren el fil conductor mitjançant revestiments verticals o horitzontals, portes, graons, làmpades i diversos elements de mobiliari, que desdibuixen la separació formal entre el dins i el fora, entre el dalt i el baix, entre arquitectura i naturalesa. Tot difuminant les categories de primer i segon pla, entre l’objecte i el context.

 

L’eficiència energètica ha estat una premissa en la concepció d’aquest habitatge. S’ha assolit utilitzant solucions d’arquitectura solar passiva, captació de llum directa i indirecta, ventilació creuada, finestres i portes energèticament eficients, instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, sistemes de climatització d’alta eficiència i ventilació de doble flux amb recuperador de calor; que conjuntament amb el propi sistema constructiu i l’estudi exhaustiu de la composició de les diferents pells de l’edifici i del seu comportament tèrmic d’alt rendiment, han fet que aquest habitatge hagi obtingut una certificació energètica A.  

Emplaçament

Plantes

Alçats

Seccions

Axonometria conceptual 

ubicació : Reus

promotor : Privat

arquitecte : Guillem Carrera

arquitecte tècnic : Albert Pons

estructura : Windmill Structural Consultants SLP

energia i instal·lacions : Zero Consulting (Ecotec Enginyers SLP)

topografia : Topland Topografia

geotècnia : Geotec Estudis Geotècnics i Mediambientals SL

col·laboradors : Mireia Pla, Tamara Carballal, Mònica López, Meritxell Anglès

constructor : JPCP El Fornàs SL

subcontractistes : Serralleria Manser SL, Nou Concepte Interiors SL, Luxiform Il·luminació SL, Oficrea SL, Metàlics Aleix SL, Blau Pools Reus SL

any projecte : 2019

any fi construcció : 2023

superfície : 278 m2

fotografia : Adrià Goula